wtorek, 8 września 2015

Ciasto marchewkowe

Po długiej nieobecności na blogu w końcu zmusiłem się do działania. Przepis został znaleziony na szybko w internecie. Ciasto jest proste w przygotowaniu. Strukturą identyczne do tzw. wiewiórki - jest miękkie i wilgotne.

Lista składników:
  • 200 g Kasi
  • 2 szklanki marchewki startej na drobno (300 g)
  • 4 jaja
  • ½ szklanki cukru (120 g)
  • 2 szklanki mąki (320 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli

1. Kasię rozpuścić.
2. Jaja zmiksować z cukrem, dodać połowę mąki połączonej z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, wszystko wymieszać.
3. Dodać startą marchewkę, wsypać resztę mąki, połączyć.
4. Następnie wlać ostudzoną Kasię i wszystko dokładnie wymieszać.
5. Przelać ciasto do formy (o średnicy ok. 26 cm) wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą.
6. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz